Акурейри
Исландия надлъж и нашир

Акурейри: столицата на Северна Исландия (част 2)

Акурейри е най-големият град в Северна Исландия и все по-често привлича вниманието на пътуващите в страната. Градът беше и моят избор за начало на 11-дневното ни исландско пътуване през юли 2017.

Кратка история на Акурейри

Със своето население от почти 19,000 души Акурейри (Akureyri) се нарежда на четвърто място по големина след Рейкявик, следван от Коупавогюр (Kópavogur) и Хапнарфьордюр (Hafnarfjörður). Градът обаче е най-големият в Североизточна Исландия, поради което изпълнява функцията на административна столица на региона, но също така е наричан и „северната столица“ на Исландия. Акурейри е разположен в края на най-дългия фиорд в страната, 60-километровия Ейяфьордюр (Eyjafjörður), който поразява с красотата си. Смята се, че първият заселник на това място е Хелги Магри Ейвиндарсон (Helgi Magri Eyvindarson; “Магри” означава “Кльощавия”), който идва на това място през 890 година. През 17-и век Акурейри е основан като търговски пункт, а първите му обитатели са шепа датски търговци, докато исландците живеят във ферми извън селището. От 1900 година насам обаче градът се развива с бързи темпове – има собствен университет, а корабостроителницата и риболовната му компания са най-големите в Исландия. Три бързи факта за града: 1.) през Втората световна война в Акурейри има норвежко-британска военновъздушна база; 2.) Акурейри е един от градовете с най-ниска престъпност в света; 3.) автобусите на Akureyri Bus Company в рамките на града са безплатни.

Северна Исландия
Районът на пристанището в Акурейри

Забележителностите на Акурейри

След като разкзът в първа част на пътеписа за Акурейри завърши на пристанището, започвам със забележителностите от тази точка на града. Културният център Menningarhúsið Hof (www.menningarhus.is, адрес Strandgata 12) е специално построен за концерти и други арт събития. В сградата се намират както туристическият информационен център, така и симпатично кафене с маси на закрито, а в слънчеви дни като този – и на открито. Тук няма как да не направя паралел с крайбрежната алея на Рейкявик – пространството там е доминирано от красивата сграда на операта Harpa, а близо до нея се намира стилизираният викингски кораб Sólfar. Тръгвайки по улица Drottningarbraut в посока юг от Menningarhúsið Hof – контрапункт на Harpa, се натъкваме на подобна на Sólfar скулптура – Sigling (“Плаване”) на Jón Gunnar Árnason от 1990 година. Асоциацията със столицата е неизбежна, но алеята тук е също толкова приятна за разходка и приликата е по-скоро вдъхновение, а не имитация.

Акурейри
Културният център на Акурейри Menningarhúsið Hof

Вървейки покрай брега, няма как да не ни направи впечатление сградата на театъра в Акурейри Samkomuhúsið (адрес Hafnarstræti 57) – красиво разположена на хълм срещу морето, къщата се намира на това място от 1906 година. Akureyri Theatre Company е единственият професионален театър извън столицата, който съществува повече от век, но получава официален статут на театър през 1973 година.

Северна Исландия
Театърът в Акурейри Samkomuhúsið

Вече сме в старата част на Акурейри и скоро стигаме до най-старата запазена къща в града – Laxdalshús, построена през 1795 година от богат датски търговец. Мястото не е избрано случайно – по онова време брегът достига до тук, а морското дъно се спуска рязко надолу и дълбочината позволява на търговските кораби да хвърлят котва на близко до сушата разстояние. Кейове тогава не съществуват и всички стоки трябва да се пренасят до брега в малки лодки, затова изборът на локация се оказва стратегически. През 1827 година къщата вече не служи за резиденция на търговци, а приютява градския архив и библиотека, която е безплатна за всички, а библиотекарят работи доброволно. През 1943 година общината купува къщата, за да настани в нея бездомни хора, и едва през 1978 година Laxdalshús става културен паметник и е напъно реновирана. Тук, в южната част на града, се намират и няколко интересни музея, но времето е прекалено хубаво, за да им отделим от нашето време за разходка на открито.

Акурейри
Най-старата къща в Акурейри Laxdalshús

Следващата забележителност по пътя е разположената на стръмен хълм, разкриващ прекрасна гледка към пристанището и залива на Акирейри. Най-северната ботаническа градина в целия свят е тази в Акурейри – едва на 50 км. южно от северния полярен кръг. Lystigarðurinn (www.lystigardur.akureyri.is, адрес Eyrarlandsholt, работно време от 08:00 до 22:00 часа от понеделник до петък и от 09:00 до 22:00 часа през уикенда, от 1-ви юни до 30-и септември) е основана от женско сдружение през 1912 година като градски парк и прераснала в ботаническа градина през 1957 година. Днес в нея могат да се видят 6600 вида растения, от които 430 вида ендемични за Исландия. С Ани се разхождаме из алеите поне половин час, радвайки се на сянката и ароматът на цветя.

Акурейри
Изглед към пристанището от хълма на ботаническата градина в Акурейри

В непосредствена близост до ботаническата градина се намира сградата на гимназията в Акурейри Menntaskólinn á Akureyri (www.ma.is, адрес Eyrarlandsvegur 28), която датира от 1904 година. Самото училище е едно от най-старите в страната и се смята, че е наследник на основаното от епископ Jón Ögmundsson през 1130 година училище в Хоулар (Hólar). Днес учениците са около 750.

Акурейри
Гимназията в Акурейри Menntaskólinn á Akureyri

Спускаме се от другата страна на хълма, за да намерим малката и симпатична католическа църква Kaþólska Kirkjan (адрес Eyrarlandsvegur 26), която може да се похвали с ирландски свещеник, сестри от Кармелитския орден и литургии на исландски, английски и полски език.

Акурейри
Католическа църква в Акурейри Kaþólska Kirkjan

Основната (лутеранска) църква на Акурейри, Akureyrarkirkja (www.akirkja.is, адрес Eyrarlandsvegur, работно време през лятото от 1-ви юни до 31-ви август от 10:00 до 16:00 часа от понеделник до петък; от 15-и юни до 15-и август работи и от 16:00 до 19:00 часа от понеделник до четвъртък), е проектирана от архитекта Guðjón Samúelsson, чието по-известно творение е църквата Hallgrímskirkja в Рейкявик. Построена е през 1940 година и впечатлява с красивите си витражи, изобразяващи важни исторически личности, и нестандартна конструкция. За съжаление не успяхме да я разгледаме отвътре, но поне я виждахме да се издига гордо в края на главната улица всеки ден.

Акурейри
Църквата в Акурейри Akureyrarkirkja

Обратно на пристанището

Обиколката на Акурейри завършва в изходната си точка – квартал Одейри (Oddeyri), където слънчевите лъчи потъват в тъмните води на фиорда и потапят отраженията на къщите в злато. Сядаме на една от пейките на брега, за да се полюбуваме на гледката, преди да си тръгнем от Акурейри на следващия ден. До нас е скулптурата Farið на Pétur Bjarnason от 1990 година. Казва се “Полетът”, но на нас ни прилича на някоя от опашките на китовете, които видяхме вчера. Белите нощи са започнали да стават по-къси, но все още не оставят на мрака да се промъкне и да закрие върховете на планините. Лека нощ, Акурейри, беше ни много приятно да се запознаем.

Друга модернистична скулптура от 90-те години – Farið

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.