Чехословашки визити: Братислава и Бърно

Два града в две съседни държави, които се посещават за ден от Виена.

Бърно

IMG_9971С автобус от Виена до Бърно се пътува малко над три часа, а билетът е по джоба на средностатистическия български студент в чужбина. Есенните недели са бавни, скучни и мрачни, за съжаление такъв се оказва и Бърно. Когато живееш във Виена е трудно да се впечатлиш от спретнатия квадратен площад с монумент на чумата и санирани наскоро сгради от 19-и век. Хората, които се разхождат по улиците също изглеждат като някаква имитация на австрийците, както казва един приятел “хубавите чехкини са само в порнофилмите”.

Братислава

_MG_9725Братислава е друга бира. Буквално. Не пия бира, затова не мога да кажа в кой от двата града е по-добра, но тук определено е по-евтина. Билетът за влак струва 14 евро, а пътуването трае около час. За разлика от Бърно, отиваме в Братислава повече от веднъж, но винаги в събота, никога в неделя. _MG_9772Словаците са по-сърдечни хора от чехите спрямо скромните ми наблюдения. Във Виена казват на Братислава “Partyslava”, а на мен ми напомня за Пловдив, особено една
определена улица в центъра, която е като “малката главна”. Прибавяме и новия мост над реката, разходката по който е задължителна. От другата страна няма какво да се види, освен университетът, но крепежните елементи на самия мост са някак специални. N.B.: “pozor” означава “внимание”. В една от църквите в центъра на града има стенопис на Кирил и Методий, словаците като цяло харесват българите, а ако можеш да различиш Ян Хус от Ян Хунияди те харесват още повече. Освен всичко друго близо до гарата има TESCO, в който сиренето и алкохола са чувствително по-евтини, всички във влака за Виена носят потракващи торби.

Бърно

Адски е трудно да намерим заведение, което да работи в неделя следобед и да сервира топла храна. Цените са като тези в австрийските кръчми, а менюто е подобно, не опитваме нищо традиционно. Разказанате история е от 2008, тогава все още не е модерно да снимаш храната си, преди да я изядеш, затова прилагам несъответстващ на съдържанието фотос.

 

 

Братислава

_MG_9757Още първия път попадаме в кръчма на два етажа с дървено обзавеждане, името е Slovak pub. На втория етаж има камина и мирише на манджа, което винаги е добър знак. Пълно е
с местни, цените са като за студенти, а храната е супер вкусна. Борш, пирожки, пелмени, макарони с “брънза и сланинку”, няма начин да не ни хареса. Зимата се ходи на коледните базари, там продават медовина и козуначени коминчета, оваляни в захар и канела. Освен това има народни песни и танци и деца с хубави носии.


Бърно

Историческият център на града не е лош, но ние прекарваме времето си основно в Cathedral St. Peter and Paul, която наистина е впечатляваща. Стилът е готически, статуите и стъклописите са от 14-и век. Срещу дребна сума човек може да се качи до върха на кулата, до която водят вити стълби, а тесни прозорци пропускат оскъдно количество светлина. Гледката отгоре не е за хора с акрофобия, но пък ако искате да се отървете от някого, тук е перфектното място: задният двор е тих, пуст и има голям, дълбок кладенец, способен да пази тайната с години. Ако сте обикновени туристи, тогава просто разгледайте малката изложба с епископски одежди и украшения.

 

Братислава

IMG_0176Главната забележителност е замъкът Bratislavsky hrad, който се издига на хълм над града и разкрива панорама над червените остри покриви. В периода 2008 – 2012, когато пътуваме до Братислава, замъкът е в перманентни ремонтни работи, така и не сме влизали вътре. Градината обаче и гледката от стените към града е достатъчен повод за изкачване до хълма, а горе има влакче, което обикаля замъка. Разходката в стария град е задължителна, все пак надничащият от шахтата Cumil трябва да бъде поздравен.


2 thoughts on “Чехословашки визити: Братислава и Бърно

  1. traveolani Отговор

    В Братислава съм била 1994 – тогава дори не беше модерно да се правят снимки въобще :). В Чехия не съм била, но ми е една от дестинациите за посещение, когато сме в Европа.

    1. DenitsaS Отговор

      От Бърно останах леко разочарована, но Прага сигурно си струва 🙂

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.