Германия

Забележителности в Хамбург: не пропускайте тези 5

Хамбург е вторият по големина град в Германия и нейното най-голямо пристанище. Дългата му и богата история като град от Ханзата са оставили отпечатъка си не само върху облика му, но и върху неговите жители. В най-добрия смисъл на думата. Хамбург далеч не е сиво и скучно индустриално пристанище, а потънал в зеленина и вода модерен градски оазис. Има поне 50 забележителности в Хамбург, но аз съм избрала 5 от местата, респективно сградите, които най-много ме впечатлиха по време на 3-дневния ни престой.

Забележителности в Хамбург от списъка на ЮНЕСКО: Складовете

Speicherstadt е една от основните забележителности в Хамбург и представлява километър и половина дълги редици от 7-етажни постройки от червени тухли, разположени в близост до пристанището. Между тях – мостове, канали и много история. Складовете са построени в края на 19-и век в неоготически стил, а основното им предназначение е била обмяната на стоки, без да се заплащат мита. По този начин търгоците от Хамбург запазват привилегиите си от времето на Ханзата, въпреки че градът им вече официално е част от Deutsches Reich (1871 – 1918). През 2015 година Speicherstadt, заедно с друг квартал с исторически сгради – Kontorhausviertel, стават част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Днес освен все още съществуващите търговски дружества, складовете приютяват различни музеи, заведения, арт-работилници. Може да се разходите както между редиците сгради, така и да обиколите района с лодка. Докато сте в тази част на града, не пропускайте да опитате и сандвичите с риба Fischbrötchen, които се приготвят всяка сутрин и са страшно вкусни.
забележителности в Хамбург
Мостове и канали свързват складовете на Speicherstadt
забележителности в Хамбург
Скулптури на различните занаятчийски професии красят фасадите на сградите

Сградата на кметството

Rathaus (адрес Rathausmarkt 1) или кметството е любимото ми място от списъка със забележителности в Хамбург по няколко причини: освен, че е архитектурен шедьовър, бароковата сграда е запазила духа на Ханзата и разходката из нейните зали е като урок по история, георгафия и изкуство. Затова горещо препоръчвам да отделите 40 минути от времето си и 5 евро от бюджета си и да разгледате кметството с организиран тур – информация за часовете и дните на провеждане може да се намери на информационната платформа за Хамбург. Всъщност кметството е напълно разрушено от големия пожар през 1842 година и новият строеж отнема почти 45 години. Сградата е замислена като дворец за мъже, в който жените да нямат достъп – пастелните цветове отсъстват напълно и всичко е решено в златисто-кафявата гама. Запазени са тапети от телешка кожа, а стените и таваните са украсени с рисунки, изобразяващи земите, с които Хамбург търгува – от европейските Венеция, Рим и Атина до екзотичните Индия, Австралия и Китай. Единствено щастлива случайност спасява кметството от повторно пълно разрушение през Втората световна война: бомбата, която пада върху централната част не избухва и нанася сравнително малко поражения. По време на войната 9 от 10 сгради в Хамбург са били разрушени. Не е пощадена и намиращата се наблизо църква Mahnmal St. Nikolai (www.mahnmal-st-nikolai.de; адрес Willy-Brandt-Strasse 60) – днес полуразрушената кула е запазена в този си вид, без да бъде реновирана, като напомняне за ужасите на войната. Подобно на следващата забележителност в Хамбург от моя списък, и църквата “Свети Николай” предлага панорамна гледка към центъра на града от 73-метровата си кула.
забележителности в Хамбург
Както личи от името, на площад Rathausmarkt се намира Hamburger Rathaus
Хамбург
Вътрешният двор на кметството е отворен за всички посетители

Църквата “Свети Михаил”

Hauptkirche St. Michaelis (www.st-michaelis.de; адрес Englische Planke 1, работно време от 09:00 до 19:30 часа от май до октомври, от 10:00 до 17:30 часа от ноември до април) е една от петте главни лутерански църкви в Хамбург, както и най-голямата протестантска църква в Северна Германия. Построена е през 17-и век в бароков стил, но нови елементи се добавят и през следващите две столетия. В Хамбург на галено я наричат ‘Der Michel’, а тя пленява с тъмната си фасада и бялата си сърцевина от мрамор. От всички забележителности в Хамбург, тази ще ви предложи най-добрите панорами над града, защото е висока цели 132 метра. Срещу вход от 5 евро може да се качите на 83-метровата кула (с асансьор или по стълби) и от площадката да се насладите на страхотния изглед към центъра и пристанището награда. Е непосредствена близост до църквата се намират и друга историческа забележителност. Krameramtswohnungen (адрес Krayenkamp 10) са дървени къщи, построени през 17-и век за вдовиците на търговци от гилдията. Днес част от тях са запазени като музей, а други са превърнати в ресторанти, галерии, и магазини.
Хамбург
Часовникът на кулата е най-големият по рода си в цяла Германия
Хамбург
Входът към Krameramtsstuben

Сградата на филхармонията

Elbphilharmonie (www.elbphilharmonie.de; адрес Platz der Deutschen Einheit 4; работно време от 09:00 до 23:30 часа) също като Speicherstadt  се намира в пристанищния район HafenCity и в миналото е била склад. След като известните швейцарски архитекти Herzog & de Meuron печелят проекта за дизайн на новата концертна зала, пространството започва да се преобразява. Всъщност сградата е струвала 789 милиона евро или 10 пъти повече от предвиденото, което е предизвикало недоволство сред гражданите. След като е завършена през 2017 година обаче всички остават доволни от резултата. Дълъг ескалатор води до панорамна тераса с изглед към пристанището, а до самата сграда може да се стигне по няколко начина. Ние избираме да вървим по променадата покрай морето, където в момента се намират луксозни жилищни сгради и малки кафенета и ресторанти.
Хамбург
Изглед към пристанището и сградата на филхармонията от кулата на църквата “Св. Михаил”
Хамбург
Плаващ айсберг, платно на кораб или бурни вълни – какво виждат очите ви?

Забележителности в Хамбург: от стария до новия град

Старият (Altstadt) и новият град (Neustadt) на Хамбург неусетно се преливат един друг покрай бреговете на “вътрешното” езеро Binnenalster, което е дом за много лебеди и патици. От тук се виждат кулите на 5-те главни църкви в града, както и тази на кметството. Тук са и ренесансовите Alsterarkaden, между които днес се намират луксозни ресторанти и магазини. Задължителна е разходката по крайбрежната Jungfernstieg, получила името си от традицията неомъжените момичета (Jungfrau = госпожица) да се разхождат тук със семействата си. Същата улица извежда до площад Gänsemarkt, в центъра на който се намира статуя на поета и драматург Лесинг. Ако продължите към сградата на операта и после отново тръгнете в посока езерото, то ще излезете на моста, носещ името на президента Кенеди. От това място се открива изглед към по-голямото “външно” езеро Außenalster. Със своето население от 1,8 милиона души и с над 4 милиона дървета, Хамбург е изключително приятен за разходки град, съчетал немски облик със скандинавски стил на живот.
Хамбург
Променадата на “вътрешното” езеро Binnenalster
Хамбург
Езерото Alster и кулите на Хамбург