Исафьордур
Исландия надлъж и нашир

Западни фиорди: да се влюбиш в Исафьордур (част 2)

Официално се запознавам със Западните фиорди на 31-ви юли 2017 година, докато пътувам 7 часа из живописните завои, свързващи столицата с Исафьордур. Не е онази любов от пръв поглед, която ми се случи с Рейкявик четири години по-рано. Но е тази любов, която е за цял живот. 

Периферията

Разказът в първа част на Западни фиорди: да се влюбиш в Исафьордур спря на улица Fjarðarsræti, затова поемам отново от същото място: пожарната е рамо до рамо с петдесятната църква Hvítasunnikirkjan Salem, а в малка къща недалеч се намира още една църква, този път полска и католическа. Оставям плажа зад гърба си и се спускам по Norðurvegur, подминавайки вече затвореният киносалон, за да стигна до красива зелена градина, близо до която се намира една от най-старите къщи в Исафьордур Faktorshús – днес, след като е била реставрирана, е превърната в луксозна къща за гости с ресторант. Минавайки през градината, стигам до закрития басейн Sundhöll Ísafjarðar (работно време през лятото 10:00 – 21:00 часа всеки през седмицата и 10:00 – 17:00 часа през уикенда; само сутрин и вечер през зимата; вход 620 крони за възрастен и безплатен за деца), който така и не посетих за сметка на басейна в Болюнгарвик. Няма как да го пропуснете – бели фигури на мъж и жена в цял ръст и ретро бански са застанали от двете страни на входа. В съсдство се намира сивото здание на Húsmæðraskólinn Ósk (hús означава “къща”, mæður е “майки”, а skóli е “училище”) – в миналото училище за домакини, днес музикално и танцово такова, което се радва на голяма популярност в цялата област заради класа по балет. В приземния етаж има и малка концертна зала, която посетих по стечение на обстоятелствата, но никак не ме учуди наличието ѝ – исландците имат особено отношение към музиката.

Центърът

От улица Austurvergur, на която се намира басейнът, се спускам по Aðalstræti, за да достигна заключеният между улиците Hafnarstræti и Silfurgata централен площад Silfurtorg, чието име се превежда като “сребърния площад”, въпреки че никакво сребро няма наоколо. Не прилича на класически такъв, но пък съвсем традиционно около него са разположени ключовите за всяко исландско (и не само) градче институции – луксозният хотел, общината, банката, пощата, книжарницата – помещаваща се в красивата сграда от 30-те години Bókhlaðan (букв. “библиотеката”), кафенето Gamla Bakaríið, и не на последно място магазинът за алкохол Vínbúðin. Има и няколко магазина за сувенири, в това число скъпи вълнени пуловери и значително по-евтини тениски, увековечаващи посещението на Западните фиорди с надпис и картина. Нещо средно между магазин и музей е Skóbúðin – “магазин за обувки”, наречен още Hverdagssafn – “музей на ежедневието” (адрес Hafnarstræti 5, работно време 10:00 – 17:00 часа през седмицата и 11:00 – 14:00 часа в събота, затворен през зимата, освен ако не се обадите предварително), в който обикновени предмети, като например стари обувки разказват истории, а в малка стая се прожектират любителски филми за Исафьордур и животът тук такъв, какъвто малко посетители на града успяват да го видят.

Къщи с характер в Исафьордур

В последния ден от престоя ми в Исафьордур съвсем целенасочено кръстосвам малките улички в посока център – пристанище и леко воайорски снимам прането в дворовете на нищо неподозиращите хора. Повечето къщи в тази част на града са построени от дърво, някои са облицовани и с ламарина, но всички боядисани в ярки цветове, напомняйки за онова минало, когато пристанището е било пълно с дълги кораби и норвежки китоловни екипажи. Най-старите сгради гордо носят метални таблеки с годината, в която са се появили, а в градините им се виждат огромните тъмнозелени листа на ревена, от който в Исландия традиционно се прави конфитюр – rabarbarasulta. Забелязва се и една леко спотаена гордост в очите на стопаните, когато туристите като мен се спират пред нечий интересно декориран двор и искат позволение да го снимат. Въпреки климатичните условия или по-скоро точно заради тях, всеки се е постарал да засади трева и цветя, на места малки дръвчета, защото е важно не само да е чисто и подредено, но и красиво.

Пристанището

Пристанището е събрало няколко разнородни по вид и предназначение сгради – първи са неугледните постройки, в които се обработва риба, следвани от новата сграда на университетския център Háskólasetur Vestfjarða, в който прекарах и по-голямата част от двете седмици. Негов директор е Петер Вайс – германец, който идва тук преди години, влюбва се в мястото и хората, и просто остава. Не е трудно да си представя как се взима такова решение, ама никак. В самия край на пристанището се намира старата част на Исафьордур, наречена Neðstikaupstaður (kaupstaður означава “градче”, а neðstur е “най-краен, в дъното”), където днес е етнографският музей Byggðasafn Vestfjarða (работно време 09:00 – 17:00 часа всеки ден от май до септември, вход 1300 крони). Състои се от няколко дървени постройки от 18-и век: Turnhús (1784) първоначално е била използвана за магазин и склад,а днес тук е музеят, препълнен със снимки, със стари рибарски принадлежности, особено такива, използвани в улова на китове, както и с други любопитни предмети от миналото. В дясно от нея е Tjöruhús (1781) – отново някогашен склад, който днес е чудесен рибен ресторант (за да не се повтарям в хвалебствията си, предлагам да прочетете повече за него в Западни фиорди: топ 6 на ресторантите в Исафьордур). Във вече споменатата Faktorshús (1788) е живял управителят на магазина, а Krambúd (1757) е била хамбар, който днес е превърнат в частно жилище. Старите сгради се допълват от малки и големи дървени лодки, котви, въжета, и пособия, чиито имена не знам нито на исландски, нито на български. Две деца с летни дрехи тичат наоколо, преминавайки през снимките ми и никак не се боят да легнат върху дървения кей и да проверят колко студена е водата, протягайки ръце към огледалната повърхност. А през това време облаците излизат от върха на планините като от машина за захарен памук и бавно се разстилат над градчето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.