Копенхаген и Малмьо: уикенд през ноември 2010


P1010321Защо Копенхаген и Малмьо?

Защото и двамата с Иван учим Скандинавистика, а още не сме били в Скандинавия. Защото Иван има рожден ден и иска да отидем някъде по този повод. Защото ми е един от най-добрите приятели и бих отишла навсякъде с него.

С какво пътувам?

P1010316Летим с Norwegian Airlines, които за 60 евро возят от Виена до Копенхаген и обратно, при това с включен ръчен багаж. Самолетите са големи и удобни, стюардесите са симпатични, храната не е безплатна, но пък имат вкусни сандвичи с чипс. Краят на ноември е и на връщане снежна буря забавя полета, добре че Kastrup е уютно място, приличащо повече на мол, отколкото на летище. От Копенхаген до Малмьо пътуваме с влак по известния Öresundsbron, за половин час и сме в центъра на града.

Къде спя?

P1010180Запазили сме двойна стая в Danhostel, всъщност Иван е организаторът на цялото пътуване и е направил всички резервации, моята роля е по-скоро декоративна. Стаята е малка, но леглата са удобни, имаме голям прозорец към поляната зад сградата, а парното работи на макс. Банята, която е обща за етажа е в добро състояние, но някакъв неизвестен за нас психопат оставя прозорците отворени през цялото време, така че температурата вътре да се изравни с тази вън. Има и голяма кухня с прибори, както и ниша с телевизор и дивани, от P1010177които обаче не се възползваме, също толкова студено е, колкото и в банята. На 200 метра от хостела е автобусната спирка, за 10 минути се стига до метрото (метрото апропо е без машинист, ако се качиш в първия вагон гледаш през огромно стъкло). Въпреки че е сравнително централно разположен, районът е някак призрачен и зловещ. Но пък ни влиза в студентския бюджет, майната им на зомбитата.

Какво ям?

P1010162Сутрин и вечер ядем каквото сме си донесли. Половината ни куфар се състои с покупки от Hofer – вафли, бисквити, солети и чипс, типично по български сме се подготвили добре. Докато обикаляме хапваме хот-дог и азиатски фаст фууд – най-вкусният е на централна гара или Hovedbanen. Това е и най-евтината топла храна, която може да се намери навън + горещ шоколад от McDonalds. Разбира се, пробваме сайдера и бирата, все пак празнуваме рождения ден на Иван в едно приятно празно заведение.

Какво ми хареса в Копенхаген?

P1010095P1010070Нищо повече от това, което очаквам, има
някаква пустота в този град. Главната търговска улица Strøget е наистина хубава, особено с коледната украса и витрините на магазините, подредени с много вкус. Някои от тях приличат повече на картинни галерии, отколкото на обикновени търговски обекти. Другото отличително нещо в града са типичните тесни сгради с остри покриви, пръснати из малките централни улички. Осветлението обаче не е достатъчно, а снегът на много места не се чисти (в сравнение с Виена, не със София :)) Сградата, която наистина ни впечатлява е тази на кралския театър Det Kongelige Teater. Заедно с още няколко прекрасни сгради се намира на P1010051площад Kongens Nytorv, който пък е завършекът на дългата Strøget. Няма начин да пропуснем снимките с двама от най-великите датчани, застанали завинаги пред входа на театъра – Adam Oehlenschläger и Ludvig Holberg. Тайно се надяваме, че след отдадената чест към двамата, предстоящият изпит по “Скандинавски роматизъм” ще мине по-леко. Друг датчанин, с когото задължително трябва да се снимаме е Hans Christian Andersen, чиято статуя се намира на площада на кметството Rådhuspladsen. Самото кметство Københavns Rådhus не е нещо особено. Статуята обаче гледа към известния Tivoli, а ние като типични герои от Андерсенова приказка го гледаме само отвън. Същото P1000949се случва и със замъка Rosenborg, защото не сме проверили работното време, но пък присъстваме на смяната на караула. Градината е затрупана от сняг, а в парка зад нея се разиграва мащабен бой със снежни топки. Голямото ни разочарование е Den lille havfrue или Малката русалка. Просто не стигаме до нея. Вървейки пеш към крайбрежната алея, изневиделица ни застига снежна буря. По принцип в Копенхаген сняг не вали много често, но при нас си е чиста “липса на малшанс”. Стигаме до прекрасната англиканска църква St. Alban’s Church и се връщаме обратно. Пропуснатата разходка по Nyhavn обаче е причина да дам втори шанс на Копенхаген, най-добре през друг сезон.

P1010037

Какво ми хареса в Малмьо?

P1010192P1010205Мостовете. Още със слизането на централна гара Centralstation Malmö ги виждам, много харесвам градове с канали и мостове. Спускаме се по един от тях произволно, не сме си взели карта. Разбираме, че сме на прав път, когато отпред изниква островърхата кула на църквата S:t Petri kyrka. Минаваме през няколко малки улички и излизаме на централния площад Stortorget. Кметството Malmö rådhus е изненадващо хубаво, а отпред освен редовните статуи на крале (в случая на Карл X Густав), има някаква готина инсталация. Изобщо всички сгради наоколо са доста приятни, но и ние сме леко пристрастни към P1010208всичко шведско. Спускаме се по търговската улица Södergatan, която е украсена с много вкус и гирлянди с лампички, висящи над главите на пешеходците. Тук положението със снега е малко по-добре, но с температурите е същото. Разходката ни продължава до друг, по-малък площад – Gustav Adolfs torg. Обядваме в някакъв китайски ресторант, който е претъпкан с хора, цените са двойни на китайските бюфети във Виена, но за тук са си прилични. Същото е и с цените на сувенирите. След обяда се разхождаме в близкия парк, пълен с играещи деца. Дърветата наоколо са украсени с хартиени фенери и подаръци, а от статуите във фонтана се спускат ледени висулки. И на нас ни става студено, ще се стоплим като се върнем във Виена.

P1010250


Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.