Великобритания

7 + 1 топ забележителности в Оксфорд

Ако сте се сдобили със самолетни билети до Лондон от последната промоция и сега обмисляте какво и как да разгледате, ви предлагам да включите в плана си университетския град Оксфорд, който се намира на 90 км. от столицата и е свързан с нея посредством добре уреден обществен транспорт. Бихте могли да стигнете и директно от летищата Heathrow и Gatwick с удобните денонощни автобуси на Oxford Bus Company.

1. Radcliffe Camera

Започвам списъка с визитната картичка на града и безспорно една от най-впечатляващите сгради в Оксфорд, а те са наистина много. Библиотеката е построена през 1749 година в неокласически стил, проектирана от Джеймс Гибс. Площадът, където се намира – Radcliffe Square е перфектна изходна точка за обиколка на забележителностите.

2. Bodleian Libraries

Бодлиевата библиотеката Bodleian Libraries е основана през 1602 година от учения и дипломат Томас Бодли, а днес е втората по големина в страната след националната библиотека. Част от комплекса на библиотеката, но с около 200 години по-стара, е залата Divinity School, в която през 15-и век са се провеждали устни изпити и лекции по теология. В новата си история е известна с това, че сцени от филмите за Хари Потър са заснети тук. Струва си да се види и заради невероятно декорирания готически таван. До нея е Convocation House, където се събира академичният съвет на Оксфорд.

3. Sheldonian Theatre

Сградата на Sheldonian Theatre е построена между 1664 и 1668 година по проект на Сър Кристофър Рен и от 17-и век в нея се провеждат церемониите по дипломиране. Днес служи и за концерти и театрални представления. Съвсем близо до Sheldonian Theatre има бонус забележителност – Bridge of Sighs, който е от другата страна на улицата. Оксфордският еквивалент на венецианския мост Риалто датира от 1914 година, а основната му функция е да свързва новата и старата част на Hertford College.

4. Saxon Tower

Най-старата запазена сграда в Оксфорд е църквата Saxon Tower или St Michael at the North Gate и се намира на главната търговска улица Cornmarket St. Смята се, че е построена в периода 1000 – 1050, като саксонската кула датира от 1040 година. Точно срещу нея е разположена друга любопитна постройка – къща от 17-и век, днес обитавана от верига за бързо хранене. На една пресечка разстояние се намира друго любопитно място – историческият покрит пазар Oxford Covered Market, който съществува от 1770 година.

5. University Church of St Mary the Virgin

Църквата University Church of St Mary the Virgin е първата сграда, принадлежаща към университета на Оксфорд, като още от 13-и век започва да се използва за лекции и връчване на дипломи. Самият университетски град се разраства около нея и така днес я намираме в сърцето му, на улица High St. Трябва обаче да се отбележи, че на същото място, което е било център и на укрепения с каменни стени стар град, е имало църква още от времето на Англо-саксонците. По време на Реформацията тук се провежда процесът срещу тримата англикански епископи, включително и архиепископът на Кентърбъри, Томас Кранмър. Кралица Мария I Тюдор изпраща и тримата на кладата, а в тяхна памет е издигнат Martyrs’ Memorial (мемориалът на мъчениците) през 1843 година – намира се близо до следващата забележителност в списъка.

6. Ashmolean Museum

Музеят Ashmolean е основан през 1683 година и има една от най-големите колекции на произведния на изкуството и археологически артефакти в страната. Подобно на други големи английски музеи, като British Museum например, и тук посещението е безплатно. Изключение правят специалните гостуващи изложби, за които обаче може да не ви остане време от всички други зали: мумии от Египет, керамика от Гърция, съкровища от близък и далечен Изток, скици на Микеланджело, ренесансови скулптури и какво ли още не. Най-интересните експонати ли? Топ 3 за мен са тракийският златен нагръдник от село Дълбоки, наметалото от еленска кожа на вождът Powhatan, бащата на Покахонтас, и рунически камък от 12-и век, подарен на музея от шведския крал Карл XI през 1687 година. Не пропускайте да видите и изключително ценното бижу Alfred Jewel, принадлежало на единствения английски крал, наречен Велики – Алфред. Служило е като украса на дървен показалец за книги и се състои от миниатюрно изображение на Исус върху емайл, покрито с кварц и обрамчено от златен надпис, гласящ “Алфред поръча да ме направят”, завършващ със стилизирана животинска глава в долния край.

7. По следите на Толкин в Оксфорд

Последен, но не на последно място в класацията е най-популярният пъб в града – Eagle and Child, наричан още The bird and Baby. Заведението е известно с това, че всеки вторник от 1939 до 1962 година тук се събират преподавателите и писатели, нарекли себе си ”The Inklings” – Дж. Р. Р. Толкин, братята К. С. Луис и Уорън Луис, Чарлз Уилямс и Хюго Дайсън съставляват ядрото на групата. През годините броят на членовете се увеличава на 20, но срещите приключват през 1963 година, когато К. С. Луис умира. Днес всеки фен на Толкин минава поне за поне едно питие в любимата му ”The Rabbit Room” (в миналото задна стая, днес в предната част на заведението), украсена със снимки и подписи на Инклингите. Лично аз изпробвах местния ябълков сайдер, много е добър.

+ Университетът Оксфорд и Exeter College

Последната забележителност е екстра, защото може да се посети или като част от организиран тур, или ако придружавате някой от студентите на колежа. Exeter College е основан през 1314 година, а неговата вътрешна градина Fellows’s Garden предлага по-различен изглед към Radcliffe Camera, към кулата на църквата University Church of St Mary the Virgin и към заострените кули на Brasenose College. Скрит в двора е красивият параклис Exeter College Chapel, който е завършен през 1860 година, за да замени вече разрушеният и два века по-стар параклис на университета. Освен изящните витражи и мраморните колони, храмът е украсен с гоблен на известния художник, поет и възпитаник на Оксфорд, Уилям Морис, изобразяващ поклонението на влъхвите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.