5 причини да посетим Пафос, Кипър

Субективни и разбъркани в подредбата, ето моите пет причини да отидете до кипърския курорт Пафос 

1. Бюджетно пътуване

Със своите полети всеки понеделник и петък Ryanair поставиха на нискобюджетната туристическата карта Пафос – курортен град в югозападната част на Кипър, който в античността е бил културният център на острова, а съвсем наскоро, през 2017 година и Европейска столица на културата. Според старогръцките митове и легенди един от плажовете в близост до града е родното място на богинята на любовта Афродита, сътворена от морската пяна, а самото име на селището произхожда от името на нейната дъщеря с Пигмалион – Пафос. Днес населението на града е около 50.000 души, сезонът е почти целогодишен, а най-големите групи туристи са руските и английските. Освен многобройните хотели по крайбрежието и в стария град, в Пафос има голям избор на апартаменти от Airbnb, което съчетано с ниските цени на самолетните билети (в нашия случай 40 евро за двупосочен билет със запазено място за дати 7-и до 11-и май) прави кратката почивка на острова съвсем бюджетна. Полетът трае 2 часа, а летището Pafos International Airport е на около 18 км. от града. Автобус номер 612 свързва централната автогара с летището, като актуалните разписания на всички линии могат да се намерят на страницата на автобусната компания, обслужваща региона – OSYPA.

2. Старият и новият град на Пафос

За разлика от типичните курорти, в които освен крайбрежна алея със заведения няма нищо друго, то в Пафос има за всекиго по нещо. Така нареченият нов град, Kato Paphos, е разположен около пристанището, а старият се намира на хълма над него, на около час пеш. Разходката до тази част на Пафос обаче е задължителна – изключително чисти и подредени улици с интересни магазини, малки кафенета и предимно местни обитатели. Магазините апропо затварят всеки следобед за сиеста и изобщо работното им време в никакъв случай не е съобразено с туристите. Може да се разходите в общинския парк, да разгледате административните сгради в неокласически стил на централния площад или да отидете до Музея на византийското изкуство. Трябва да отбележа, че Пафос ме изненада приятно със своето улично изкуство, след като случайно се натъкнахме на заключено между църква, жилищни сгради и главната търговска улица пространство, чиито стени живеят свой собствен шарен живот. За хубав изглед към града, отидете до едно от най-популярните заведения – Muse cafe kitchen bar, и се насладете на залеза над белите къщи с чаша (в нашия случай смуути) в ръка 🍹

3. Исторически забележителности

Основната забележителност на пристанището в Kato Paphos е т. нар. Средновековен замък (Medieval Castle of Paphos, работно време от април до септември от 08:30 до 19:30 часа, през зимата до 17:00 часа, вход 2,50 евро), който всъщност е византийска крепост – била е владение както на венецианците, така и на османците, които са я използвали като защитно укрепление, но и като затвор. По времето, когато островът е британска колония, крепостта се превръща в склад за сол. Ако искате да разгледате първия етаж, може да го направите безплатно, а качването на горните нива става с билетче. Съвсем близо се намира и истинската забележителност – Археологическият парк на Пафос (Kato Paphos Archaeological Parkработно време от април до септември от 08:30 до 19:30 часа, през зимата до 17:30 часа, вход 4,50 евро), в който прекарахме около 3 часа без да бързаме, любувайки се на пасторалните картини между античните руини. През 1980 година паркът става част от списъка със световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Първото, което ни прави впечатление са невероятно добре запазените музайки, както геометрични, така и изобразяващи сцени от митологията. Намират се в т. нар. домове на Дионис, Айон, Орфей и Тезей (последният може да се похвали с редица колони, издигащи се гордо и до днес), датиращи от 4-и до 2-и век пр. Хр. Една от наистина добре запазените забележителности в парка е римският одеон от 2-ри век пр. Хр., който разполага с 1200 места и все още се използва за специални мероприятия като концерти и театрални представления. Срещу одеона се е намирала агората, а малко по-нататък по пътя се пренасяме в по-късна епоха. Византийският замък е разрушен от силно земетресение през 1222 година, като единствено две арки все още загатват за величествения му вид. Наричат го ”saranta kolones” или ”четиридест колони” – поради многото на брой огромни гранитни колони, намерени при разкопките. В късния прашен следобед си тръгваме от археологическия парк. Хоризонтът блести в златно, а белият фар ни показва пътя.

4. Вкусна храна

Вярно е, че цените в Кипър са една идея по-високи от тези в Северна Гърция например, но пък качеството на храната и обслужването са супер. Едно от любимите заведения ни стана плажният кафе-ресторант Ta Mpania Restaurant Cafe Lounge bar, където се предлагат всякакви гръцки, и не само, специалитети. Друго много популярно заведение, което лично мога да препоръчам, е Ocean Basket Cyprus – южноафриканска верига ресторанти за морска храна. Страшно вкусно и на много добри цени (плато с морски дарове за двама за 30 евро), с приятна градина и много навъртащи се около масите угоени котки 🍤🍣 Разбира се, в централната част на града около пристанището има добре заредени супермаркети, от които може да се сдобиете с местни специалитети на ниски цени, като например козе и овче сирене, мариновани маслини и сушено агнешко месо, както и традиционните баклави.

5. Плажовете на Пафос

Предимството на кипърските плажове е, че стават за посещение доста преди и след сезона вкъщи. Температурите по време на нашата почивка бяха в порядъка на 25-27 градуса, а водата – достатъчно приятна за къпане. Лично аз бих препоръчала месеците май и септември, защото през лятото би било прекалено горещо. Плажовете в града, по протежението на крайбрежната алея, са миниатюрни и предимно каменисти. Шезлонгите са сложени или на тревисти площи, или на бетон, или в по-редките случаи на ивици пясък. Ние си харесахме Alykes Beach Pafos (който ни беше препоръчан) и прекарахме два от дните в излежаване върху удобните и широки като легло шезлонги (2 бр. + 1 чадър = 7,50 евро). Предимството на плажа е, че е близо до заведенията и магазините на пристанището, но в същото време е достатъчно далеч от трафика и шума на строящите се хотели наоколо. Недостатъкът е каменистият достъп до водата, но ако не ви пречи слизането по метална стълба, то си струва да се настаните точно на това място. Един от малкото плажове с фин пясък и морско дъно без камъни в района на Пафос е Coral Bay – намира се на около 14 км. от пристанището в града и до него се стига с автобус номер 615. Ако и вие като нас улучите стачка на шофьорите обаче, то тогава може да си хванете такси до там за 20 евро. Според нашите стандарти ивицата е тясна, но пък сравнително чиста, както и морската вода. Два шезлонга и чадър струват 7,50 евро, както на всеки друг плаж в Пафос, а в началото на май заведенията на самия плаж все още не работят. Затова мога да ви препоръчам един от ресторантите на улицата, слизаща до плажа – Coral King Restaurant. Изглежда натруфено и кичозно, но пък храната е вкусна и на добри цени. И ако видите някъде около плажа паркиран камион за сладолед с гръмкото име Rambo Whippy, то не пропускайте възможността да си вземетеи да се насладите на вакацията по детски.


Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.