Исландия надлъж и нашир

Западни фиорди: пъфини на остров Вигюр

Исландия е един вълшебен остров, но в същото време десетки по-малки магически острови се съдържат в нея. През лятото на 2016 посетих намиращия се в залива на Рейкявик остров Viðey, а през лятото на 2017 – близкия до Исафьордур остров Vigur и до днес не мога да реша кой от двата харесвам повече.

Защо е интересен Вигюр?

Всъщност статията за Вигюр изпреварва останалите материали от пътуването ми до Исландия през 2017 година заради една скорошна новина, а именно, че островът е обявен за продажба от досегашните си собственици. Така че побързайте да го посетите, докато все още е толкова див и незастроен. Все пак се надявам, че държавата няма да позволи обликът му да се промени драстично, особено имайки предвид дивия живот на острова, който е и основната притегателна сила за посетителите му. Vigur е вторият по големина остров в залива на Исафьордур, дълъг 2 километра и широк 400 метра. Предполага се, че името Vigur означава “копие”, загатвайки за дългата и тясна форма на острова, въпреки че на староисландски прилагателното vígr е със значение “войнствен”. На острова се намират единствената вятърна мелница в Исландия, построена заедно с фермата в периода 1840-1860 година, както и най-малката пощенска станция в Европа. Друга забележителност е ”Vigur Breiður” – най-старата запазена дървена лодка в страната от 1800 година, която все още се използва. Задвижвана е от 8 гребци и е пример за почти изгубеното изкуство за строене на лодки от изхвърлен на брега дървен материал. През 17-и век един от обитателите на острова и вече несъществуващата ферма е богатият земевладелец Magnús Jónsson, известен с това, че събира исландски и чужди ръкописи и поръчва преписи на много от тях. Самият той преписва произведения, които иначе не биха оцелели до днес, а ръкописи от неговата колекция са изложени в кралските библиотеки в Копенхаген, Стокхолм и Лондон.

Къде се намира Вигюр и как се стига до него?

За да намерите това красиво късче земя, първо трябва да се отправите на дълго пътуване (с автомобил), или на късо такова (със самолет) до Западните фиорди (Vestfirðir) и главния им град Исафьордур (Ísafjörður). Ако изберете да шофирате, то пътят на север е изключително живописен, а самите Западни фиорди, за които тепърва ще ви разказвам, са може би най-автентичната и все още дива част на Исландия, незасегната от масовия туризъм. От друга страна, полетът между Рейкявик и Исафьордур също предлага невероятни гледки над планините, трае около 30 минути и може да се намери на съвсем прилични цени, ако го запазите няколко месеца по-рано от Air Iceland Connect. Аз имах възможността да пътувам с автобус от столицата до Западните фиорди, а след това да се върна със самолет – и двете преживявания си струват на 100 %, апропо самолетите са витлови. Посещението на самия Vigur не е евтино, защото единственият начин да достигнете бреговете му е чрез организиран тур от West Tours – лодката, оперирана от Sjóferðir, отплава от главното пристанище на Исафьордур всеки ден в 14:00 часа от юни до август, а цената за възрастен е 11.000 крони или близо 174 лева (5500 крони за деца = 87 лева). Хубаво е да резервирате предварително, защото в дните, когато в Исафьордур има круизни кораби, турът е изцяло запазен за техните пасажери, а през другото време големината на групите не надвишава 10 – 12 човека.

В царството на пъфините

След два неуспешни опита да се сдобием с билети за тура, който все е разпродаден, се качваме на лодката в дъждовния неделен следобед. Моята основна цел е да видя повече от един пъфин (което е предишният ми рекорд от 2013 година), а тази на моят спътник е да прекара три часа с мен (както доста по-късно разбирам). И двете се случват по план – още със слизането на брега ставаме свидетели на интензивни курсове по летене, които подрастващите пъфини (кайри), полярни рибарки и черни гагарки трябва да изкарат с отличен, преди пронизващите есенни ветрове да задухат. Именно когато вятърът се усилва, си личи колко непохватни в летеното са малките пъфини, чиито тумбести телца изглеждат прекалено тежки за крилете им. За сметка на това са отлични гмуркачи и плувци и човките им винаги са пълни с малки рибки. Сякаш подразнени от почти звездния статус на исландските пъфини и популярността им сред посетителите на острова, полярните рибарки яростно нападат всеки, дръзнал да доближи гнездата им. Обикновено клюновете им се целят в най-високата точка на нарушителя, така че носенето на шапка или качулка е препоръчително, а в редки случаи гидът предоставя и дървени пръчки за заблуда на противника. По време на нашата разходка няма нападения и единственият метод за сплашване от страна на полярните рибарки са острите им крясъци. Далеч по-дружелюбни са дивите патици, живеещи на Вигюр целогодишно. Те заплащат за подслона си на фермерите с безценния си пух, който грижливо се събира, обработва и изнася за продан (около 50-60 килограма годишно). Ниската каменна стена, която служи за дом и заслон на патиците, е построена преди 200 години и разкрива значението на този толкова ценен продукт за местните. Повече за технологията научаваме в края на тура, но не преди да сме обиколили главните пътеки на острова и да сме се полюбували на гледката към фиордите, на спокойно пасящите наоколо овце и разбира се, на десетките фотогенични пъфини. Друга приятна изненада са тюлените, мързеливо излегнали се на скалите покрай източния бряг. А мрачният и мокър ден съвсем не е в състояние да развали разходката ни, защото в такова време няма нищо по-хубаво от сервираните в края на обиколката горещо кафе и прясно изпечени сладкиши с конфитюр от ревен (традиционен исландски специалитет) и други вкусни неща в бюфета. На връщане сядаме на първите седалки точно зад капитана на лодката и си говорим с него и с тийнейджърката Ева, която през лятото работи като представител на туристическата фирма. За тях красотата на прорязващият планините залив е ежедневие, а за нас е още една причина да се влюбим в Западните фиорди и остров Вигюр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.