районът на езерото Миватн
Исландия надлъж и нашир

Северна Исландия: районът на езерото Миватн

Районът на езерото Миватн привлича все повече посетители и заслужено носи името “Диамантен кръг” – конкуренция на популярния “Златен кръг” в Южна Исландия

Районът на езерото Миватн с организиран тур

След като вчера сме пристигнали и сме се настанили в Акурейри, е време да опознаем Северна Исландия. За тази цел сме запазили едноднвена екскурзия от местна агенция – Saga Travel, тъй като няма да ползваме кола под наем. Харесали сме си класическия тур за района на езерото Миватн, който е с продължителност 8-9 часа и покрива основните забележителности (но е различен от “диамантения кръг”, който е доста по-дълъг и включва допълнителни красоти). Заявили сме да ни вземат от малък хотел в съседство с къщата, където сме отседнали, и микробусът се появява точно в уречения час. Навън е влажно и мъгливо, но настроението ни изобщо не се влияе от времето. Групата е от десетина човека, а гидът, който е и шофьор, разполага с приятно чуство за хумор и с много интересна информация за местата, които ще посетим.
Акурейри
Акурейри рано сутрин

Водопадът на боговете Годафос

След около половин час сме на паркинга до водопада, а ситният дъжд е спрял, но все още е мрачно и студено. Има и други посетители, разбира се, но няма тълпа. Водопадът Годафос (Goðafoss) се намира в лавовото поле Баурдардалюр (Bárðardalur), висок е 12 метра и е широк 30 метра. От него се изливат водите на дългата 178 км. река Скяулфандафлйоут (Skjálfandafljót), на която е разположен и водопадът Бартнафос (Barnafoss). Каква е историята на името на водопада? През 1000 година, Торгейр, който е lögsögumaður (“рецитиращ законите”) трябва да вземе решение дали Исландия да приеме Християнството. Той се оттегля за 24-и часа и се отдава на размисъл, след което решава, че всички ще се покръстят. По пътя обратно към вкъщи, минавайки покрай водопада, разположен близо до имота му, Торгейр решава да хвърли в разпенените води дървените изображения на старите богове. Така водопадът вече се нарича Goðafoss или “водопадът на боговете”. А с всяка следваща стъпка по широката равна пътека пред нас се разкрива красотата му. След като си правим снимка за спомен на горната площадка, слизаме по стълбите до брега на реката. Тук шумът на водопада е по-силен и почти се усеща колко студена е водата наистина. Стъпваме по камъните като хипнотизирани. Добре, че тръгваме скоро.
Водопадът Годафос
Изглед към водопада Годафос от наблюдателната площадка

Фалшивите кратери

Скутусадагигар (Skútustaðagígar) са псевдократери, които, както личи от името им, не са истински вулканични отвори, готови да бълват лава. Кратерите все пак са образувани при вулканично изригване преди повече от 2000 години, когато горещата лава навлиза в езерото и предизвиква химични реакции, водещи до експлозии. Най-много от тези така наречени псевдократери са в района на днешната ферма Скутустадир (Skútustaðir), както и около близкото езеро Стакхоулстьорн (Stakhólstjörn). Откъде идва името? Ами много просто: фермата е кръстена на героят от сагите Вига-Скута (Víga-Skúta), а името му става производно за всички по-важни географски наименования наоколо. Нашият престой тук не е достатъчно дълъг, за да завъртим пълен кръг около кратерите, затова се качваме само по пътеката към най-високата точка за наблюдение. Пред нас се разкрива огледалната повърхност на езерото – цари невероятна тишина и всичко наоколо изглежда сякаш е застинало.
районът на езерото Миватн
Знаете ли, че балите сено се завиват в цветен найлон, обозначаващ благотворителността, която съответният фермер подкрепя, закупувайки точно този найлон?

Колко стар е районът на езерото Миватн?

Районът на езерото Миватн (Mývatn) съчетава пейзажи като от фентъзи роман – формации от лава, кални ями, вулканични кратери… Коритото на езерото е разположено над разлома между тектонски плочи, а историята на формиране на този район датира от преди 10.000 години, когато ледената шапка е разрушена от силни вулканични изригвания. От доста по-скоро районът около Миватн, заедно с псевдократерите при Скутустадир (Skútustaðir), които са на юг от езерото, стават част от защитената природна зона Mývatn-Laxá Nature Conservation Area. Името Mývatn се превежда като “езерото на мухите”, а на миниатюрните мушици им се носи славата на голям дразнител през лятото, но не бих казала, че ние забелязахме чак такава напаст. Може би в определени райони на езерото са с по-засилено присъствие. Там, където ние спираме, за да се полюбуваме на езерото, се срещат повече патици.
районът на езерото Миватн
Езерото Миватн предлага отлични условия за гнездене на различни видове птици

Домът на исландските “Дядо Коледовци”

Димуборгир (Dimmuborgig) се превежда като “мрачни замъци” и е а.) име на норвежка метъл група; б.) поле с арки и други интересни форми от застинала лава, за които се смята, че са се образували след вулканични изригвания преди 2000 години. Има няколко пешеходни маршрута, означени с цветове и табели още при входа. Но отново няма достатъчно време, за да се направи цяла обиколка, затова поемаме по една от по-широките пътеки, водеща до главните “забележителности”. Според легендата тук живеят 13-те джуджета Jólasveinar, които слизат от планината едно по едно всеки ден от 12-и декември до Коледа. На послушните деца оставят малък подарък, а на непослушните – картоф. Малка скална ниша, до която води стълба, е предполагаемият им дом. Историята на исландските “Дядо Коледовци” е резултат от сливането на стари митове и нови традиции и може да бъде тема на цяла отделна статия. Черните назъбени кули, изникващи една след друга, са интересни, но трудни за снимане, затова и не мога да се похваля с много сполучливи снимки.
районът на езерото Миватн
В причудливите форми на скалните арки всеки вижда нещо различно

В пещерата на Джон Сноу и Игрит

Грьоутагяу (Grjótagjá) е разлом, чиято пещера е пълна с 45/50-градусова лазурносиня вода и е по-известна като пещерата на Джон Сноу и Игрит от сериала “Игра на тронове”. Като истински фенове на сагата, много искаме да видим и тази филмова локация, и не оставаме разочаровани. Тесният отвор към пещерата води към площадка на по-ниско ниво, до която обаче се слиза по стръмни камъни. Широка е колкото да застанеш за снимка, но си струва да се види дори само заради цвета на водата. Апропо, пещерата е в частен имот, и разбира се къпането в нея е забранено, но посещенията са разрешени от собствениците. От всички видяни до този момент Game of Thrones локации в Исландия, тази ми става любимата.
районът на езерото Миватн
Романтичните сцени между Игрит и Джон Сноу в сезон 3 на “Игра на тронове” са заснети тук
районът на езерото Миватн
Разломът над пещерата се движи покрай пътя

Кафе-краварник

Правим пауза за обяд при кафене Vogafjós, което освен красива гледка към околностите предлага и “атракцията” доене на крави два пъти дневно, тъй като оборът е залепен до кафенето. Ние си носим от любимите ми сандвичи Sómi (с пушено агнешко и салата от скариди), които хапваме, докато се мотаем около фермата и се радваме на появилите се слънчеви лъчи. После се присъединяваме към групата за десерта – шоколадовият сладкиш е страшно вкусен, капучиното – също. Цените са традиционно-исландски. Отделяме 5 минути внимание и на кравите преди да тръгнем, но ни се струват прекалено разглезени от постоянното внимание на посетителите.

На Луната

Когато запазихме тура, нямах особени очаквания за геотермалната зона Кверир (Hverir), но в момента, в който пристигаме и пред очите ми се разлива жълто-червено-оранжево-розовото на полето и плавно издигащата се планина Наумафятл (Námafjall), си мисля, че не съм виждала по-красиви цветове другаде. От мрачното време вече не е останал и помен и слънцето ни кара да съблечем якетата, докато внимателно следваме оградените пътеки между бълбукащите ями с кал. Миризмата на сяра е силна, а земята буквално ври и кипи. Често сравняват Исландия с Марс и Луната и на място като това сравнението е съвсем уместно. Колкото повече ми харесва едно място, толкова по-трудно намирам думите, с които да го опиша.
районът на езерото Миватн
Námaskarð – пейзаж от друга планета
районът на езерото Миватн
Районът на езерото Миватн е събрал всички цветове

Басейн с изглед

Басейнът Mývatn Nature Baths е все по-популярен сред туристите, които искат да се изкъпят в богатите на минерали води, но не искат да платят завишената в последните години цена на Blue Lagoon до Рейкявик. Ние сме си платили билета още с резервацията на тура и си носим бански и кърпи в чантата. Тези от групата, които са избрали да не влизат в басейна, се настаняват в кафенето, а ние се отправяме към съблекалните. Не мога да кажа, че е претъпкано, но има доста хора – както туристи, така и местни, тъй като е петък следобед. Водата е по-бледа от тази в Blue Lagoon и сякаш миризмата на сяра е по-слаба, но температурата е също толкова висока. С удоволствие прекарваме следващия един час, разхождайки се из плиткия басейн и радвайки се на приятно-топлата вода, на приятно-студения въздух и най-вече на изгледа към заобикалящата ни природа.

Прекрасна Северна Исландия

На връщане към Акурейри спираме за кратко на открито място покрай пътя, за да се насладим на гледката към града и фиорда Ейяфьордур. Красотата на Северна Исландия е много различна и без да се посети районът на езерото Миватн не може да се придобие представа за тази част на острова.

 

Акурейри
Ани и Акурейри

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.