Уикенд в Солун: октомври 2013

Защо Солун?

Отивам като представител на AEGEE Sofia – студентска организация, която се занимава с обмени и сътрудничество между младите и обществено ангажирани хора в Европа. Включила съм се съвсем скоро и абсолютно спонтанно в нея, а вече ще ходя на networking meeting и то в Солун.

С какво пътувам?

Пътувам от София с автобус на Tourist Service, пробвала съм ги два пъти до Атина и съм доволна от тях. Приятелката ми Лия от Кастория е уредила две момчета от тяхната организация да ме посрещнат на автогара Makedonia. Нямам идея как изглеждат, само знам че единият се казва Никос, а другият Панос. Лия им е пратила моя снимка, те ще трябва да ме познаят. Автогарата е чиста, малка и има уникален магазин за баклава. Градският транспорт обаче е доста сбъркан, ако не ме бяха взели, трудно щях да стигна до центъра.

Къде спя?

P1110291Участниците в срещата са около 40, половината са от Гърция, другата част от цяла Европа. Организаторите са ангажирали почти целия хостел Studios Arabas, който се състои от главна сграда с приятен вътрешен двор и къща на два етажа отстрани. Аз съм настанена на втория етаж в къщата заедно с рускиня и македонка, с които 3 дни успешно разговаряме всяка на нейния език. Гредите на тавана са дебели, има малки прозорци с хубав изглед, изобщо мястото е много готино. Самият хостел е в старата част на града, където къщите приличат на тези в Пловдив. Тихо и спокойно е, а слизането до центъра отнема около 30 минути.

Какво ям?

P1110319Каквото и другите. Имаме осигурена закуска, която се състои от хляб и течен шоколад. Имаме и обяд след заниманията, които се провеждат в университета – пица, дюнери и студентски стол. От стола съм особено доволна, лелките там сипват с големия черпак, а агнешко с ориз им е главният специалитет. През другото време се тъпчем с баници, бюреци, гевреци. Най-вкусното, което опитвам, е нещо като фокача с домати, риган и сирене фета. Затова и нямам снимки на нито една от манджите – ръцете ми през повечето време са заети и най-вероятно мазни. Солунското фрапе с курабии е доста известно, обаче не във всяко заведение е добро. Моето предложение е веригата Mikel Coffe Company – гръцкият вариант на Starbucks, само че по-евтин.

Какво ми хареса в Солун?

P1110303Ами всичко. На първо място атмосферата – спокойна, напомня на тази в Пловдив, даже си имат дума като нашата “айляк” – “halllara” (колкото повече “л”, толкова по-добре). Времето – топло октомврийско слънце и лек вятър през деня, вечер обаче става студено. Нощният живот – много и непретенциозни заведения, най-готините са наредени едно до друго на малка уличка в центъра, перфектни за pub crawling. Морето – и особено изгледът към него, който се разкрива от площадката на византийската крепостна стена – Trigonion Chain Tower. P1110330Точно там хапваме първата вечер, докато слънцето залязва далеч на запад в морето. На следващия ден организаторите са ни подготвили опознавателна игра на града – разделени на отбори трябва да намерим главни забележителности и да ги снимаме.  Първата такава е църквата Agios Dimitrius, която съхранява мощите на закрилника на Солун, св. Димитър. Не мога да определя дали ориентирането в града е трудно, просто защото в отбора ни има и местни, които знаят какво търсим. Спорадично се срещат P1110332табели, насочващи към една или друга забележителност, но надписите на Английски си остават рядкост. Недалеч от църквата в посока центъра на града се намират Римският форум и Гръцката Агора. Агората (представляваща всъщност римски одеон) е изключително добре запазена, целият археологически комплекс изглежда отлично поддържан. Нашият отбор се движи доста бързо и вече се намираме на улицата, водеща към главния площад “Аристотел”. Бели плочки, бели сгради и много зеленина. Винаги съм харесвала бели сгради, дори и фасадите да не се P1110338перфектни, какъвто е случаят в Солун. В задната улица, която върви успоредно на главната, е събран шумен, цветен и миризлив пазар – The Kapani Market. Миризлив не в лошия смисъл на думата, разбира се, просто почти всяка сергия предлага прясна риба и морски дарове. Останалите търговци продават абсолютно всичко – храна, дрехи, обувки, играчки, домашни потреби и кой знае какво още. Не успявам да намеря някакви интересни сувенири, ще мина с магнити и картички. Следващите забележителности са както в нашия списък, така и в P1110377този на ЮНЕСКО – Арката на Галерий и ротондата “Св. Георги”, а освен това са и една до друга. Отново си мисля колко много гърците държат на културното си наследство и какви грижи полагат за опазването му. Последната ни цел е и най-известната сграда в Солун, а именно Бялата кула. Няма възможност да се качим в момента, но следващия път няма да пропусна музея. От едната страна на кулата са морето и крайбрежната алея, а от другата се ниже редица с поостарели хотели. Много ми харесва тук, наистина. На всичко отгоре нашият отбор е най-бърз и получава за награда бутилка със сладко вино. Солун е чудесен. Гърците са късметлии. Жалко, че Пловдив няма море.

P1110390


One thought on “Уикенд в Солун: октомври 2013

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.