уличното изкуство в рейкявик
Рейкявик

Кратка история на уличното изкуство в Рейкявик

“Хора и улици, град като град…”. Да, ама не съвсем. Даже изобщо не е като другите градове. Улиците го правят толкова различен. Хората също. И изкуството им. Ето моя прочит на уличното изкуство в Рейкявик.

Програма за развитие на уличното изкуство в Рейкявик

Проектът за разкрасяване на така или иначе красивия Рейкявик, Wall Poetry, възниква като съвместна работа между ежегодния музикален фестивал Iceland Airwaves и берлинската арт инициатива Urban Nation под ръководството на Yasha Young. Нейна е идеята да събере музиканти и графити артисти от различни държави, за да получат вдъхновение едни от други и да създадат серия от прекрасни образи върху голите градски стени. Всеки от стенописите е вдъхновен от музиката или текста на песен и е завършен за точно 14 дни без оглед на атмосферните условия. Резултатът са десет произведения на изкуството, които са като скрит подарък, чакащ да бъде намерен случайно от някое любопитно дете. Няма да развалям удоволствието от това да откриете всички лично, споделям няколко:

IMG_20160712_195043

Laugavegur 23: Caratoes и Ylja, вдъхновени от песента Óður til móður

Ingólfsstræti 2a (на гърба на Gamla Bío): Li Hill и John Grant, вдъхновени от песента Pale Green Ghosts 

Laugavegur 66: D*Face и Agnet Fresco интерпретират сагата Laxdæla saga

На ъгъла на Vesturgata и Norðurstígur: DEIH XLF и Vök, вдъхновени от песента Waterfall 

Ægisgata: Phlegm и MÚM с творбата на име “Time To Scream And Shout”

INO и Samaris с творбата на име “Officially Nobody”

Nýlendugata 29: Strøk и MAMMÚT, вдъхновени от песента Pray For Air 

IMG_20160731_012511

Skúlagata 4: Evoca 1 заедно със Saun & Starr и песента Gonna Make Time (за съжаление този графит беше заличен през 2017 година)

Laugavegur 35: Elle и Úlfur Úlfur, вдъхновени от песента Tuttugu og Eitthvað на Úlfur Úlfur

Desktop13

Hverfisgata 42: Ernest Zacharevic, вдъхновен от Dikta и песента We’ll meet again

Исландската художничка

Освен Рейкявик, нейни рисунки красят улиците на Берлин и Токио, а 36 годишната Sara Riel се изявява като художник и дизайнер. Основни теми в нейните стенописи са флората и фауната, като през 2012 градът се сдобива с цяла серия рисунки на животни и растения, под общото име Natural Kingdoms. За голямо съжаление един от популярните графити The Mushroom падна жертва при събарянето на сграда на Hverfisgata през юли 2016. В съседство се намира и стенописът на Ernest Zacharievic (снимката горе) и силно се надявам, че няма да бъде засегнат от ремонтните работи. Все пак, може да откриете други нейни творби, като например “Феникс” в района на старото пристанище и ”Жълъд” до входа на арт-галерията Gallery Port на главната търговска улица.  

Desktop8

Hverfisgata 56: The Mushroom (2012), част от серията Natural kingdoms: The kingdom of Fungi (първата снимка е правена на 14.07.2016, а втората на 31.07.2016)

DSC04844

Nýlendugata 5: Fönix (2012) – част от серията Natural kingdoms: Animal kingdom 

Laugavegur 23b: Acorn (2010) 

Австралийската следа

За Guido van Helten знам единствено, че е роден през декември 1986 и е австралиец. Историята разказва как през 2014 художникът иска позволение от собственичката на къща на Vesturgata в западния край на Рейкявик да изрисува покритата с драсканици стена. Тя му дава снимка на нейния дядо, построил къщата, и скоро портретът му става факт. Когато собственикът на близката сграда Loftkastalinn на Seljavegur (бивш театър, филмово студио, закрит скейт парк) вижда произведението, му предлага да създаде още три стенописа в замяна на подслон и храна. Така се случват най-изящните картини върху стена, които градът е виждал. За модел служат фотографии на Andrés Kolbeinsson, предоставени от Reykjavík Museum of Photography Archive и изобразяващи сцени от играната през 1961 пиеса No Exit на Jean-Paul Sartre. Героите Inez, Estelle и Garcin, а заедно с тях и актьорите Erlingur Gíslason, Kristbjörg Kjeld и Helga Löve биват увековечени по един наистина красив начин… но само до зимата на 2019, когато сградата е разрушена, за да се построи нов хотел. Считам се за привилегирована, че успях да се порадвам на тези произведения две години поред. 

DSC05437

DSC05448

DSC05453

DSC05452

DSC05435

Анонимните автори

Има и много други графити, разбира се. Със и без подпис, черно-бели и цветни. Бъдете нащрек за тях, докато се разхождате из центъра на града. Те са там, спотайват се из ъглите и в задните дворове на къщите и само чакат да бъдат открити. Най-много са на главните улиците Laugavegur и Hverfisgata.

Seljavegur: Kalli Youze & Clone

Hverfisgata: Kurir

DSC05389

Laugavegur: Selur

DSC05383

DSC05369

DSC05627

DSC05462

4 thoughts on “Кратка история на уличното изкуство в Рейкявик

  1. Олеле, разкошни графити! Супер уютно и спокойно изглежда Рейкявик! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.